Moje sprawdzone przepisy na grilla

Zastanawialiście się pewnie nieraz co wrzucić na ruszt grilla, ażeby zaskoczyć swoich gości. Dlatego idę z pomocą i przedstawiam Wam moje trzy sprawdzone przepisy na grilla.

Przygotowując się do tego wpisu, zależało mi, aby przedstawić Wam kilka fajnych, smacznych i sprawdzonych przepisów na grilla. Co więcej potrawy ułożyłem według kolejności podawania, dania główne i deser. Tak więc zachęcam Was do zapoznania się i wypróbowywania moich przepisów na karkówkę, ziemniaki i banany z grilla.

Większość potraw, które poniżej przedstawiam grillowane są w folii aluminiowej, a grill jest zamknięty, dzięki temu potrawy są soczyste, miękkie i nieprzypalone.

Karkówka z grilla

Na pierwszy ogień poszła karkówka z grilla. Karkówka to specyficzny rodzaj mięsa, ponieważ wymaga sporo czasu grillowania, aby była dobrze przygotowana. Uwielbiam kiedy jest miękka i soczysta jednocześnie.

Karkówkę z obydwu stron przyprawiłem dużą ilością pieprzu i soli do smaku. Jedną stronę polałem miodem, na drugą nałożyłem trzy łyżeczki musztardy francuskiej, wymieszanej z musztardą rosyjską. Tak przygotowaną karkówkę zawinąłem w folię aluminiową i grillowałem pod przykrytym grillem przez około półtorej godziny. Pycha!

Ziemniaki z grilla

Ta potrawa za każdym razem zaskakuje moich gości niesamowitym smakiem. Wykonanie ziemniaczanego szaszłyka jest nieco pracochłonne i niewygodne, ponieważ poszczególne składniki się rozpadają, jednak dla tego smaku warto się pomęczyć!

Do wykonania tej potrawy będzie potrzebny młody ziemniak, cebula, boczek parzony pokrojony w cienkie paski i oczywiście sól i pieprz do smaku. Całego szaszłyka zawinałem w folię aluminiową i grillowałem przez około godzinę. Ziemniaka z grilla podawałem razem z listkami młodego, świeżego majeranku, który zdecydowanie podkręca smak tej potrawy! Szczególnie polecam Wam ten przepis!

Banany z grilla

Ostatnią z moich ulubionych potraw na grilla jest banan z czekoladą. Jest to swoisty deser, który zawsze podaję na samym końcu. I kiedy wszyscy już marudzą, że są najedzeni, to takiej potrawie nikt się nie jest w stanie oprzeć!

Aby wykonać banany z grilla, należy naciąć wzdłuż owoc i wcisnąć około 6 kostek gorzkiej czekolady. Zawsze stosuję gorzką, albo deserową czekoladę, ponieważ sam banan jest w sobie słodki, co fajnie redukuje smak. Banany grilluje się około pół godziny i bezpieczniej jest to zrobić w folii aluminiowej, aby czekolada nie wypływała na ruszt.

Lubicie grillowanie? Jeśli tak to podzielcie się jakie są Wasze ulubione potrawy na grilla 🙂

Komentarze

  1. Szyciownik

    Cześć,
    Ziemniaki są super, ja je nie nabijam, a po prostu zawijam. To dużo ułatwia. No i uwielbiam szaszłyki z kurczakiem, papryka i pieczarkami. Pycha.
    A karkówka to oczywistość 🙂
    Pozdrawiam,
    Kasia

  2. Radiomuzykant-ka

    A śliwki węgierki zawijane w boczek próbowałeś? Lubię cukinię, bakłażana i ziemniaczki z grilla. Rybki też są dobre. Pomidory trochę ciapciowate wychodzą. Ale można nimi natrzeć grzankę też robioną na grillu i wtedy niebo w gębie. 🙂

    1. Stanowisko
      Autor
  3. Agnieszka

    Śliwki i boczek to połączenie boskie – sprawdziłam. A ten banan mnie zaciekawił…muszę zrobić przy okazji!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.