Przepis na zupę krem z brokułów

Uwielbiam dzielić się z Wami moimi obiadami. Dział “Kuchnia“, to jeden z lżejszych kategorii na ochBLOGu, ale zdecydowanie jedna z moich ulubionych.

Podzielę się z Wami moją szlagierową zupą, którą często serwuję w swoim domu. Przygotowanie jej jest naprawdę szybkie i proste. A zupa sama w sobie jest pyszna!

Czas: 60 minut

Trudność: średnia

Składniki dla 5 osób:

  • 4 średniej wielkości brokuły
  • 0,5 l bulionu
  • 1 czerwoną cebulę
  • 2 łyżki masła (niecałe pół kostki)
  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • pęczek świeżej pietruszki
  • sól i pieprz (opcjonalnie)

Przepis zupę krem z brokułów

Przygotowanie zupy krem ogranicza się do zużycia tylko jednego naczynia jakim jest garnek. Przygotuj garnek średniej wielkości, w którym rozpuść 2 stołowe łyżki masła – to niecałe pół kostki. Na rozpuszczonym maśle delikatnie podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dodaj rozdrobnione na mniejsze różyczki brokuły, które również smaż razem z cebulą przez około 6 minut.

Całość zalej bulionem

Tak przygotowaną cebulę i brokuły zalej bulionem. Do swojej zupy krem wykorzystałem rosół ze wczorajszego obiadu. Natomiast, jeśli nie masz takiej możliwości rozpuść 3 kostki rosołowe – to rozwiązanie dla wygodnych. Osobiście jestem daleki od używania takich kostek rosołowych, bulionetek, czy innych tego typu warzywek w proszku. Uważam, że spożywamy bardzo dużo przeróżnej chemii w przeróżnych produktach, dlatego unikam tego typu rozwiązań. Ale jako,  że sam bywam leniwcem i jestem zapracowany, często gdy przygotowuję rosół, po ostygnięciu porcjuję go w niewielkie woreczki śniadaniowe i mrożę. Może takie praktyki są przez niektórych krytykowane, aczkolwiek wolę rozmrozić, niż faszerować się kostkami rosołowymi.

Gotuj i przypraw

Zupa musi gotować się do tego momentu, aż brokuły będą miękkie. Po ugotowaniu dopraw je solą i pieprzem – wedle uznania i dodaj drobno posiekaną świeżą pietruszką. Właściwie zupa jest prawie gotowa. Wystarczy, że całość zblendujesz blenderem do gładkiej konsystencji. Warto zostawić sobie kilka ugotowanych różyczek brokuł do dekoracji potrawy.

Gdy zupa ma gładką konsystencję lubię do smaku dodać śmietankowy serek topiony – wystarczy, że będziesz gotować zupę, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się serka topionego. Zamiennie używam słodkiej śmietanki (30%), na nasz garnek pojemniczek 200 g w zupełności wystarczy. Pamiętaj, że do gotującej zupy delikatnie, po trochę dolewaj śmietankę ciągle mieszając. Jeśli wlejesz cały pojemniczek do gotującej zupy, śmietanka może się zważyć.

Przepis na grzanki

Jestem ogromnym fanem grzanek. Lubię je właściwie w każdej postaci. Do swojej zupy pieczywo przesmarowałem masłem czosnkowym. W makutrze utarłem masło z drobno posiekanym czosnkiem również do gładkiej konsystencji. Następnie zapiekłem je w piekarniku w temperaturze 180° przez około 5 minut. Po ostudzeniu grzanki pokroiłem w kostkę. Pycha!

Zupa właściwie jest gotowa. Jeśli Was zainspirowałem do przyżenienia podobnej, to życzę powodzenia i smacznego! Jesteście fanami zup krem, czy raczej wolicie te bardziej tradycyjne?

Komentarze

    1. Stanowisko
      Autor
  1. EllaCanto

    Uwielbiam zupy-krem i zwłaszcza podczas mrozów często goszczą na moim stole 🙂 Brokułową zaliczam do moich ulubionych, choć ja dodaję do niej ząbek czosnku – lubię jego połączenie z brokułem 🙂 Rewelacja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.