Przepis na śniadaniowe ciasteczka owsiane

Przygotowałem dla Was przepis na moje ulubione śniadaniowe ciasteczka owsiane. Są dość szybkie w przygotowaniu, a ich smak cechuje delikatna słodycz. Warto zaznaczyć, że ciasteczka są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Czas: 60 minut
Trudność: łatwe

Składniki:

ETAP pierwszy, wymieszaj:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżczeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

ETAP drugi, wymieszaj:

  • 1 kostka masła (rozpuszczonego)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (opcjonalnie) zamiast cukru, można dodać dodatkowo 2 łyżki stołowe miodu
  • 4 łyżki stołowe miodu
  • 2 wiejskie jaja

ETAP trzeci, wymieszaj:

  • 3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • 2 szklanki  pokrojonych orzechów, lub bakalii

Przepis na śniadaniowe ciasteczka owsiane

Etapem pierwszym, który ułatwi Wam przygotowanie ciasteczek, to wymieszanie w misce dwóch szklanek mąki pełnoziarnistej, jednej łyżeczki sody oczyszczonej i łyżeczki proszku do pieczenia.

W drugiej misce wymieszaj składniki, które podałem w etapie drugim. W pierwszej kolejności kostkę masła włóż do rondelka, gotuj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Masło ostudź, mieszając je z dwoma wiejskimi jajami, miodem i cukrem trzcinowym (opcjonalnie). Ciasteczka owsiane możesz osłodzić tylko miodem – ja dodałem sześć łyżek stołowych. Ciasteczka wyszły słodkie. Jeśli lubisz bardziej wytrawne, zredukuj ilość miodu wedle uznania.

W trzeciej misce wsyp trzy szklanki bezglutenowych płatków owsianych i dwie szklanki pokrojonych orzechów. Kiedyś do swoich ciasteczek dodawałem rodzynki lub świeżą żurawinę – są to o tyle kapryśne dodatki, że gdy lekko się przypalą są gorzkie.

Wymieszaj i piecz

Wszystkie przygotowane wyżej składki z trzech misek wymieszaj w jednej dużej. Konsystencja ciasta jest lepka i lekko zbita. Zawsze mieszam rękoma, mam wtedy pewność, że wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układam mało estetyczne, niewielkie kleksy z wymieszanego wcześniej ciasta, które pod wpływem temperatury 180°C i po upływie około 15 minut się rozejdą, zarumienią i będą gotowe.

Co w ciasteczkach owsianych lubię najbardziej?

Przede wszystkim to, że są dość szybkie i łatwe w wykonaniu. Nie wymagają super, ekstra wiedzy z dziedziny pieczenia ciast – niestety słodkie wypieki to moja słaba strona. Po drugie, zawsze piekę ich więcej i zamykam w dużym szklanym słoju – dzięki temu bardzo długo pozostają świeże. Jednak najlepsze są, gdy leżakują w słoju parę dni – rzadko kiedy. I po trzecie są syte i pełnowartościowe, dlatego bardzo często towarzyszą mi podczas śniadania ze szklanką ciepłego mleka.

A Wy, lubicie ciasteczka owsiane? Znacie jakąś alternatywę, coś innego, podobnego do ciasteczek owsianych? Podzielcie się w komentarzach 🙂

Komentarze

  1. Szyciownik

    Cześć,
    Dla mnie alternatywą jest tylko czekolada. Ale to wiadomo, jak i każdej kobiety. Za to przepis wydaje się mega smaczny i kiedyś muszę spróbować, zamiast pieczenia babeczek.
    Pozdrawiam,
    Kasia
    PS Planujesz założyć profil na bloglovin? Osobiście tam śledzę każdy blog i chętnie dodałbym Twój.

    1. Stanowisko
      Autor
  2. Agnieszka

    Kiedyś robiłam podobne ciasteczka, bardzo mi smakowały. A potem spróbowałam “batony mocy”, i jeżeli już robię podobne cuda, to raczej w ten deseń;)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.