Warzywa, których jedzenie na surowo może przyprawić Cię o problemy ze zdrowiem
Zwykle mamy przeświadczenie, że warzywa można jeść na różne sposoby. Mało tego, większość z nas bardziej lubi jeść je na surowo niż po ugotowaniu czy upieczeniu. Tak jest na przykład z marchewkami czy kapustą. Jednak są takie warzywa, które nie mogą być przez człowieka spożywane na surowo. Które?
Największe zagrożenie? Ziemniak!
Problemy z ziemniakami są raczej znane i nikt, kto nie chce wywołać u siebie określonych objawów, nie decyduje się na jego jedzenie na surowo. Zawierają bowiem dużą ilość niebezpiecznego alkaloidu, czyli solaniny. Na co dzień chroni on roślinę przed chorobami i szkodnikami, jednak dla człowieka jest toksyczny i może spowodować pojawienie się zatrucia pokarmowego. Pierwsze objawy można zaobserwować już po 4 godzinach i przypominają grypę, a więc powodują gorączkę, osłabienie, zawroty głowy i nadmierne pocenie się, a także wymioty, biegunkę czy mdłości. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do porażenia ośrodkowego układu nerwowego, a w konsekwencji do śpiączki.
Coś, o czym nie wiedziałeś, czyli pyszne szparagi
Zielone i białe, pięknie wyglądające, niezwykle smaczne i bogate w wiele składników; mikro- i makroelementów. Szparagi uwielbia wiele osób, bo mają niepowtarzalny smak. Jednak ich grube ściany komórkowe sprawiają, że pochodzące od nich składniki odżywcze są trudne do wchłonięcia przez nasz organizm. Surowe szparagi mają dodatkowo saponiny, które wpływają na hemolizę i uszkodzenie czerwonych krwinek we krwi. Zatrucie można rozpoznać po zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, a także – w skrajnych przypadkach – po drgawkach i porażeniu układu nerwowego.
Nie taki zdrowy ten szpinak?
Liście szpinaku często pojawiają się w sałatkach jako dodatek. One nie są szkodliwe, choć lepiej nie jeść ich w nadmiernych ilościach (które są naprawdę tak ogromne, że nie ma ryzyka, że ktoś tyle zje). Jednak sam szpinak gotowany już jest bardziej pełen wapnia, żelaza czy magnezu niż surowy. A to nie wszystko, bo przed ugotowaniem zawiera niezdrowe dla naszego organizmu szczawiany. W większych ilościach mogą one przyczynić się do niedoborów wapnia i witaminy D, a także problemów z wchłanianiem magnezu i w efekcie do powstawania kamieni nerkowych czy zapalenia stawów.
Warzywa, z którymi lepiej uważać
Jedzone na surowo niektóre strączki mogą mieć fityniany, niedojrzały pomidor tomatynę, a dynia goitrogeny. Nie ma jednak bardziej szkodliwego warzywa niż surowe ziemniaki, dlatego szczególnie na nie trzeba bardzo uważać.