Jakie mięso używane jest na kebab?
Polski krajobraz gastronomiczny to coraz więcej barów szybkiej obsługi. Przybywa miejsc, gdzie można zjeść hamburgera albo hot doga, ale wszyscy chyba szczególnie upodobaliśmy sobie kebaby. Te tradycyjne tureckie potrawy można spotkać nawet w bardzo małych powiatowych miastach. Wielu analityków tej branży uważa, że kebaby są wręcz nawet bardziej popularne aniżeli pizza. Czy jednak zawsze wiemy, jakie mięso powinno być wykorzystywane w tych potrawach? A może istnieją także kebaby wegetariańskie?
Kebab niejedno ma imię
Jako konsumenci musimy sobie uzmysłowić, że firmy, które będą nam serwować takie dania, to będą zespoły specjalistów kulinarnych, którzy mogą podchodzić tradycyjnie do podawania dań albo bardziej nowocześnie. Do pewnego stopnia szeroko rozumiana gastronomia będzie ewoluować.
Obecnie modne są na przykład potrawy wegetariańskie i gdy chcemy kupić kebab w Jaroszewicach albo w innym mieście, to zamiast mięsa możemy otrzymać falafel. Jest to swoją drogą potrawa bardzo smaczna, choć warto też wiedzieć, jakie mięso będzie używane w oryginalnym kebabie. Należy tu zwrócić uwagę na pewne uwarunkowania kulturowe, czy też nawet religijne. Zauważmy, że kebab to potrawa turecka, a Turcy jak wiadomo, są od wieków muzułmanami. Dania nie mogą więc zawierać wieprzowiny. Jest to sprzeczne z dogmatami islamu. Prawdziwy kebab turecki to danie przygotowane z baraniny albo kurczaka. Występuje oczywiście wiele wariantów tej potrawy i stosuje się także wołowinę albo jagnięcinę.
Kebab potrawą wyjątkowo smaczną
Gdybyśmy chcieli zakosztować prawdziwego kebaba, to mięso nie może tu być absolutnie mielone. Tymczasem, gdy trafimy do jakiegoś polskiego baru, gdzie podaje się kebaby, to niejednokrotnie możemy natrafić na wieprzowinę, która będzie zmielona. Gdy zmierzamy posmakować takiego prawdziwego tureckiego dania, to dobrze jest szukać miejsc, gdzie będziemy mieli szeroki wybór. Najlepiej, jeżeli kucharz wie, jak przyrządzać i opiekać takie mięso i jak przyrządzać smaczne sosy.