Bardzo ostre sosy – przegląd
Tradycyjne dania mogą nabrać nowego i wyrazistego charakteru, jeśli tylko podkręcisz je odpowiednio dobranymi przyprawami. Mogą to być na przykład ostre sosy. Aromatyczne sosy sprawią, że znane i lubiane dania nabiorą zupełnie nowego charakteru. Ostre sosy, pozwolą także na skonsumowanie dań z innych kuchni świata.
Ostre sosy – jalapeno i Sriracha
Większość ostrych sosów jest oparta na ostrych papryczkach. To one są ich najważniejszym składnikiem. Bardzo ostre sosy, czyli jalapeno i Sriracha są idealne do mięs, ale również sosów czy zup. Sos jalapeno swoją konsystencją przypomina sos majonezowy. Jednak zatopione w nim kawałki papryczek jalapeno nadają daniom prawdziwej ostrości. Świetnie sprawdzi się do mięs grillowanych, ale również podkręci smak tradycyjnych burgerów. Możesz dodać go także do sałatki i sprawić, że stanie się wyrazistą, oryginalną kompozycją.
Soso Sriracha to bardzo ostry sos paprykowy. Są to zmielone w moździerzu papryczki chili, soli, cukru i octu. W Tajlandii sos Sriracha jest przede wszystkim dipem do maczania popularnych przysmaków jedzonych pałeczkami. Jest idealny do maczania pierożków, sajgonek, krewetek czy frytek. Pasuje również do zup krem.
Sos piri-piri i sos sambal oelek
Ostre sosy warto kupować w gotowej wersji, na przykład w sklepie Słodka Paczka. Jednym z takich ostrych sosów jest piri-piri, którego podstawą jest papryczka o nazwie piri-piri. W kuchni afrykańskiej piri-piri jest często używane do przygotowywania sosów, past oraz marynat do mięs, drobiu i różnorodnych ryb.
Sos sambal oelek jest indonezyjskim sosem chili, który podawany jest do wielu potraw jako danie uzupełniające. Świetnie sprawdzi się w daniach kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej. Pasuje do dań mięsnych, zapiekanego ryżu, sajgonek czy grillowanych ryb i zup. Sprawdzi się jako dressing do sałatek i warzyw.
Odmian ostrych sosów jest bardzo dużo. Każdy z nich pasuje do różnych dań. Osoby, które lubią eksperymenty w kuchni, mogą dodać kilka kropel wybranego sosu, by podkręcić smak dań i nadać im egzotycznego charakteru.