Agrest na pniu – kiedy trzeba go przycinać?
Agrest pienny, czyli agrest na pniu to krzew owocowy, który jest stosunkowo łatwy w uprawie. Nie ma zbyt wygórowanych wymagań dotyczących gleby i nawożenia. Jest mrozoodporny, a jego uprawa jest nieskomplikowana. W zależności od odmiany jego owoce mogą być zielone, fioletowe lub czerwone. Owoce mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Jak pielęgnować agrest na pniu?
Jak uprawiać agrest na pniu?
Agrest na pniu nie wymaga dużej wiedzy o uprawianiu krzewów owocowych. Najlepiej posadzić go w lekko kwaśnej, gliniastej ziemi. Przed posadzeniem warto nawieźć ziemię. Aby agrest na pniu rósł i owocował, warto wykorzystać naturalne nawozy. Najlepszy będzie do tego kompostownik lub obornik. Można także nawieźć glebę nawozami mineralnymi. Jednak nawozy mineralne powinny być wykorzystywane raz na dwa lata. Agrest pienny najlepiej posadzić jesienią. Najlepszy moment to przełom września – października. Zanim nadejdą mrozy, korzenie zdążą się zregenerować i zakorzenić w glebie. Jesienne nasadzenia agrestu dają lepsze rezultaty niż sadzenie na wiosnę. Jest to roślina mrozoodporna, a więc z powodzeniem przetrwa zimę.
Jak przycinać agrest na pniu?
Drzewka owocowe do małego ogrodu najlepiej kupować w renomowanej szkółce, w której zaczerpniemy wiedzę dotyczącą pielęgnacji rośliny. Choć agrest pienny nie jest rośliną wymagającą pod względem uprawy, warto wiedzieć, jak ja odpowiednio przycinać. Prawidłowemu owocowaniu, sprzyja coroczne, regularne podcinanie starych pędów. Najlepszym terminem jest wczesna wiosna, zanim ruszy wegetacja. Jeśli w marcu pędy nie zostaną przycięte, wówczas wegetacja krzewu zostanie osłabiona. W przypadku agrestu najlepiej owocują pędu młode (1-4 letnie). Pędy 5-letnie i starsze owocują słabiej i dlatego należy je usunąć. Cięcie najlepiej wykonać małym sekatorem. Polega ono na skróceniu pędów o 3-4 oczka. Dzięki temu roślina zostaje pobudzona do intensywniejszego wzrostu. Po 4-5 latach uprawy przeprowadza się cięcie odmładzające agrestu, podczas którego usuwa się wszystkie stare pędy.