Gdybym miał stworzyć ranking ulubionych dań, to pierwsze na liście byłyby zapewne różnego rodzaju sałatki. Nie skłamałbym, także gdybym powiedział Wam, że lubię gotować i ogromną przyjemność sprawia mi dzielenie się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami.

Czas: 60 minut
Trudność: średnia

Składniki dla 2 osób:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • parmezan
  • 3 łyżeczki majonezu
  • pietruszka
  • orzechy włoskie
  • sól i pieprz
  • cytryna
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • ulubione zioła/majeranek
Sałatka z kurczakiem

Wracając do pierwszych słów akapitu, przedstawię Wam przepis na sałatkę z kurczakiem, którą bardzo często przygotowuję na kolację. Wykonanie jej jest nieco czasochłonne, ale obiecuję Wam, że jeśli raz ją zrobicie, będziecie często praktykować to danie w swojej kuchni.

Przygotowanie składników

Sałatkę, zawsze wykonuję według takiej samej kolejności. Pamiętajcie, że wszystkie warzywa i mięso przed przystąpieniem do jakiejkolwiek obróbki należy dokładnie opłukać wodą, czyt. umyć.

Pierś z kurczaka kroję na niewielkie paski, następnie układam je pokotem, czyli jedna obok drugiej, szeregiem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piersi z kurczaka skrapiam oliwą z oliwek i posypuję je ulubionymi ziołami.  Tak przygotowane mięso piekę w piekarniku w temperaturze 180°C, przez około 20-30 minut.

Sałatę lodową rozrywam na mniejsze, nierówne kawałki, pomidorki koktajlowe przekrawam na pół.

Dressing

W międzyczasie przygotowuję dressing. Do małej miseczki, wyciskam sok z połowy cytryny, dodaję trzy łyżeczki majonezu, sól i pieprz do smaku. Można także dodać ząbek czosnku, aczkolwiek w moim jadłospisie ostatnio jest dużo czosnku, dlatego często odstępuję od dodania go do dressingu.

Sukcesem dobrze zrobionego dressingu jest dokładne wymieszanie ze sobą wszystkich składników, do gładkiej konsystencji.

Przygotowanie grzanek do sałatki

Grzanki przygotowuję według szybkiego i sprawdzonego sposobu mojej cioci. Trzy kromki chleba tostowego skrapiam oliwą, lub smaruję masłem, następie piekę je w piekarniku przez około 7-10 minut w temperaturze 200°. Po tym czasie pieczywo jest chrupiące i zarumienione, następnie kroję je w drobną kostkę i voilà!

Ostatni etap

Czyli połączenie ze sobą wszystkich składników. Najpierw układam sałatę, którą delikatnie skrapiam wcześniej przygotowanym dressingiem. Następnie układam pomidorki koktajlowe (2-3 sztuk/porcję), na przemian z upieczoną i ostudzoną piersią z kurczaka, którą posypuję pokrojoną drobno świeżą pietruszką. Całość polewam dressingiem, posypuję startym parmezanem i okładam orzechami włoskimi. Gotowe 🙂

Mimo, że potrawa jest czasochłonna, to jest warta uwagi. Lubicie tego typu potrawy?