Przepis na: Chłopska fasolka po bretońsku

Spodziewasz się gości, szykuje się impreza? Ugotuj chłopską fasolkę po bretońsku ze sprawdzonego przepisu. To dość popularna potrawa. Prawie każdy pamięta ją ze swojego domu rodzinnego. Przepis jest trochę przeze mnie zmodyfikowany i odbiega od tradycyjnego. Dlatego poczytaj, ugotuj sam…

Czas: 90 minut
Trudność: średnia

Składniki:

  • fasola Piękny Jaś karłowy 500g
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulę
  • 3 stołowe łyżki majeranku
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 250 dkg boczku wędzonego
  • 400 dkg kiełbasy wiejskiej/chłopskiej
  • passata z pomidorów ok. 680g
  • 1,5 litra wody
  • sól i pieprz
Moczenie fasoli

Podstawą udanej chłopskiej fasolki po bretońsku, jest odpowiednie przygotowanie fasoli. Fasolę musisz wsypać do miski, zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 12 godzin. Następnie wodę powinieneś odlać – to bardzo ważne, inaczej potrawa Ci nie wyjdzie.

Tak przygotowaną fasolkę, musisz przesypać do garnka i wlać 1,5 litra zimnej wody. Pamiętaj, aby wodę, w której gotujesz fasolę osolić. Dodatkowo, do garnka dodaj 2 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Przepis, który prezentuję kilka razy modyfikowałem, dlatego, z pełną odpowiedzialnością polecam, abyś również poza wspomnianymi wyżej przyprawami dodał dwie skóry wędzonego boczku. Dzięki temu fasolka po bretońsku będzie miała wędzony aromat, co podkreśli jej smak.

Przygotuj kolejne składniki

Kiedy fasolka się gotuje, masz czas by przygotować kolejne składniki. Boczek, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę i usmaż na patelni. Boczek smaż, aż wytopi się z niego cały tłuszcz. Kiełbasę i cebulę podsmaż wedle uznania.

Na zdjęciu może nie wygląda ten boczek najlepiej – też nie przepadam za tłustym jedzeniem, ale w połączeniu z innymi składnikami jest bardzo dobre!

Kiedy będziesz na etapie smażenia kiełbasy, dodaj do niej drobno pokrojony czosnek i smaż razem z kiełbasą.

Finiszujemy

Po około 60 minutach gotowania fasoli powinna być miękka. Wówczas połącz ze sobą wszystkie składniki. Dodaj usmażony boczek, kiełbasę z czosnkiem i cebulę.

Całość musisz wymieszać, następnie dodaj passatę z pomidorów. Passata to inaczej stuprocentowy przecier z pomidorów. Passatę możesz wykonać samodzielnie, lub kupić gotową w sklepie.

Chłopską fasolkę po bretońsku, dopraw solą, pieprzem – wedle uznania. Na sam koniec gotowania dodaj także 3 stołowe łyżki majeranku i pół płaskie łyżeczki papryki wędzonej. Fasolkę gotuj jeszcze przez około 15 minut i gotowe.

Samczego!

Akurat przyszła mi ochota na tę potrawę, dlatego stwierdziłem, że podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem. Gotowaliście kiedyś tę potrawę? Lubicie fasolkę po bretońsku?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.