Uwielbiam potrawy lekkie. W ogóle to uwielbiać gotować, dlatego na ochBLOG dodaję swoje bestsellerowe sprawdzone przepisy. Dzisiaj zaprezentuję Wam potrawę, którą bardzo często serwuję znajomym, których mam zaszczyt gościć. Oto sprawdzony przepis na carpaccio z buraków.

Czas: 20 minut
Trudność: łatwe

Składniki:

  • 4 buraki zwyczajne
  • Nasiona słonecznika, łuskane
  • Rukola, lub miks sałat
  • olej ziołowy, sałatkowy
Przygotowanie buraków

Dzień wcześniej ugotuj 4 buraki zwyczajne.

Buraki przed ugotowaniem należy dokładnie umyć i wyczyścić z piasku. Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą, aby całe były zakryte. Buraki gotuje się około 30-60 minut. Czas gotowania zależy od wielkości i odmiany buraków. Aby sprawdzić, czy buraki są ugotowane nakłuwam je długą wykałaczką. Jeśli są miękkie, to znaczy, że są ugotowane.

Po ugotowaniu buraków ostudzam je i obieram nożem, albo rękoma ściągam z niej skórkę jak na zdjęciu wyżej.

Krojenie buraków

Następnym krokiem jest pokrojenie równo i cienko buraków na plasterki. Zazwyczaj kroję je ręcznie, nożem. Jednak przy pomocy tarki, czynność tę wykonacie dokładniej.

Układanie na talerzu

Kolejnym krokiem jest ułożenie pokrojonych buraków na talerzu. Następnie skropienie ich olejem ziołowym, sałatkowym. Jeśli macie więcej czasu niż ja polecam Wam zrobienie własnej marynaty/sosu winegret.

Prażenie słonecznika

W międzyczasie uprażcie na patelni (bez dodatku oleju) nasiona słonecznika na złoty kolor.

Na koniec

W ostatnim kroku tego szybkiego przepisu, jest położenie na środku dwóch garści sałaty, skropienie buraków sosem czosnkowym i posypanie uprażonymi nasionami słonecznika. Polecam Wam przepis na sprawdzony sos czosnkowy.

Moje ulubione carpaccio z buraków z dodatkiem sosu czosnkowego gotowe!

Smacznego! Gustujecie w carpaccio z buraków?